Oogschade bij kinderen? Dit is waar je op moet letten.

Kinderen achter de ipad

Het is bijna niet meer weg te denken; laptops, tablets en smartphones bijna iedereen heeft wel iets digitaals in huis, in de auto of op zak. En als je dat niet hebt? Dan hoor je er niet echt bij volgens de meeste mensen.. Ook voor kinderen heeft dit gevolgen, dit blijft namelijk ook niet zonder gevaren, sterker nog als je niet oplet als ouder kunnen deze gevaren blijvende oogschade aanrichten, ook voor jouw kinderen. Maar daar kun je zeker iets tegen doen.

Blijvende oogschade, hoe zit dat precies?

Oogschade door smartphone of andere digitaal apparatuur komt steeds vaker voor. Niet alleen voor volwassenen of ouderen, maar vooral ook bij kinderen kan dit een gevaar vormen als ze te lang achter een blauw licht beeldscherm zitten, wat in de meeste schermen is verwerkt. Denk aan schade op de lange termijn met alle consequenties van dien. Aan de andere kant vraagt deze moderne tijd nou eenmaal om digitale kennis, netwerk en vaardigheden. Iedereen zal ermee te maken hebben of nog krijgen, je kan moeilijk het ‘beeldscherm draaien’ en wegkijken maar niet meegaan met de moderne tijd, want sterker nog; dit neemt alleen maar toe in de toekomst.

Volgens het RIVM gebruikt 22% van de kinderen (tussen 8-13 jaar) het scherm met blauw licht dagelijks in de avond, wat als gevolg heeft dat de slaapduur korter is. Hierdoor kan er een tekort aan concentratie, fitheid en daardoor een gebrek aan prestatie ontstaan de volgende dag. Blauw licht blokkeert namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Het goede nieuws is dat je als ouder er iets aan tegen kunt doen om vermoeide ogen bij kinderen te voorkomen. Dit kan door het gebruik van een zogeheten ‘blauw licht filter’ speciaal ontworpen om schadelijk dit type digitaal licht te blokkeren.

Blauw licht, onzin… Of toch niet?

Veel mensen denken dat blauw licht onzin is.. Maar als je al gauw online je eigen onderzoek gaat doen heeft dit wel degelijk effect op de cellen in je netvlies, en dus helemaal ook voor de kinderen. Licht is namelijk samengesteld uit elektromagnetische golven en kan daarom schadelijk zijn, denk maar eens aan zonlicht - als je te lang in de felle zon kijkt, kijk je al gauw weg of doe je je ogen dicht. Blauw licht is een van de kortste golven binnen het gehele spectrum van wat we noemen ‘zichtbaar licht’. Je kan daarom maar beter voorbereid zijn voor jouw kleintjes en kleinkinderen die waarschijnlijk en maar al te vaak niet kunnen stoppen met het spelen van hun favoriete ‘game computer’ of kinderspel.

Kids zijn eenmaal avontuurlijke, spelende kinderen, en soms kan je als ouder maar beter in deze wereld meegaan en ze daarin ondersteunen tot bepaalde grenzen van verantwoordelijkheid die je zelf kan aangeven. Ouders die meespelen in de wereld van hun kinderen, daar hebben kinderen geen bezwaar tegen (behalve als je ze niet genoeg lekkernijen geeft natuurlijk, niet al te streng zijn heeft zijn voordelen) voorkom tijdens dit soort bijzondere momenten droge ogen bij jouw kinderen die ook vaker aan ontspanning toe zijn en dat ook nodig hebben. Overigens werken de bekende oogdruppels voor droge ogen vooral op korte termijn de ogen vochtig te houden, en dus niet op de lange termijn tegen bijvoorbeeld stevige migraine. Denk daarom vooruit, bespaar vooral tijd, energie en geld. 

Meisje op ipad

Wat het oog wil, is een blauw licht filter bril

Zoals je wel gelezen hebt hoeft het als ouder niet allemaal zoveel moeite te kosten om dit soort problemen gepaard met bijvoorbeeld stekende hoofdpijn bij kinderen tegen te gaan. Zelfs branderige ogen zijn te voorkomen door er op tijd iets tegen te doen, gepaard met de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier komt een blauw licht filter bril, of ook wel ‘blue light filter bril’ genoemd wel erg goed van pas. Dit blokkeert namelijk de elektromagnetische golven van het beeldscherm, maar ook van bijvoorbeeld ledverlichting, ledverlichting is ook tevens ingebouwd met blauw licht en vaak feller dan standaard normale gloeilamp verlichting.

Kort samengevat; als je kinderen de hele dag of een groot deel ervan achter een beeldscherm zitten, of het nou een kleine smartphone, drawing tablet of mini laptop is lijkt het wel verstandig deze blauwe filter bril eens aan te schaffen en uit te proberen. Want laten we heel eerlijk zijn; in deze snelle, moderne en digitale tijd ben je als ouder namelijk wel verantwoordelijk voor de gezondheid van je kids, en zeker op een zéér jonge leeftijd wil je permanente schadelijke oogklachten voorkomen, toch?

Voorkom Permanente Oogschade Bij Kinderen.
In Verschillende Kleuren. Tegen Blauw Licht.

Shop nu