Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van slaapproblemen bij kinderen?

slaapprobleem-kinderen-schoolVeelvoorkomende slaapproblemen bij kinderen hebben vaak meerdere oorzaken. Elk kind heeft weleens te maken met slaapproblemen. Denk hierbij aan het moeilijk in slaap komen, onrustig slapen of ’s nachts om de haverklap wakker worden. Maar waarom komen slaapproblemen bij kinderen tegenwoordig relatief vaak voor? Lees in deze blog meer over de oorzaken van slaapproblemen bij kinderen. 

Oorzaken slaapproblemen bij kinderen 

Slaapproblemen bij kinderen worden vaak veroorzaakt doordat kinderen teveel prikkels of indrukken hebben opgedaan overdag en vlak voor het slapengaan. Door deze prikkels zijn kinderen simpelweg nog niet moe genoeg of zijn ze juist oververmoeid. Wij hebben een aantal veelvoorkomende oorzaken van slapeloosheid bij kinderen voor je op een rijtje gezet:

Let op: onderstaande oorzaken zijn niet medisch. Er kunnen ook medische oorzaken spelen bij slaapproblemen bij kinderen, raadpleeg bij constante slaapproblemen daarom ook altijd een arts. 

Slaapproblemen-kinderen
  • Te veel prikkels en indrukken

Jonge kinderen kunnen vaak overprikkeld raken door teveel visuele beelden en geluiden die zij gedurende de dag hebben opgedaan. Kinderen kunnen namelijk nog niet alle indrukken en ervaringen goed plaatsen in hun eigen ‘’kleine wereldje’’. Door deze prikkels wordt het in slaap komen een stuk lastiger. Al helemaal als deze indrukken vlak voor het slapen gaan worden opgedaan. Denk hierbij aan het spelen op de iPad, drukke televisiebeelden of spelletjes op de mobiel. Sommige kinderen zijn hier gevoeliger voor dan andere kinderen. 

  • Nog niet moe genoeg of juist oververmoeid

Elk kind heeft een ander slaappatroon en de behoefte aan slaap verschilt per kind. Probeer het ritme van jouw kind te ontdekken. Misschien lijkt het tegenstrijdig, maar als kinderen overdag heel actief zijn geweest, dan is het goed om ze eerst even te laten bijkomen in een rustige setting.

  • Protestgedrag en hun eigen willetje

Kinderen ontwikkelen al erg jong hun eigen wil. Dit is natuurlijk normaal. Kinderen willen experimenteren en met hun gedrag bepaalde dingen voor elkaar krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is natuurlijk de machtsstrijd die veel ouders voeren over het naar bed gaan. Ze willen dan nog even tv blijven kijken of hun spelletje afmaken op de iPad. De ideale situatie om hun ‘’eigen willetje’’ te tonen.

Bij welke kinderen komen slaapproblemen vaak voor? 

Slaapproblemen komen vaak voor bij de wat jongere kinderen. Denk aan de leeftijdscategorie 4 tot 10 jaar. Hun hersenen zijn nog aan het leren hoe zij voor goede slaap moeten zorgen. Zowel jongens als meisjes hebben last van slaapproblemen. 

3 unieke tips om slaapproblemen bij kinderen tegen te gaan

Kind-slaapt-bij-ouders

 We hebben drie unieke aanbevelingen voor u om slapeloosheid bij kinderen tegen te gaan. 

  • Beperk schermtijd voor kinderen in de avonduren

Bewegende schermen zorgen voor oogvermoeidheid, het is dus goed om de schermtijd te beperken, al helemaal in de avond uren. Natuurlijk willen kinderen en waarschijnlijk u zelf ook, zo nu en dan naar een digitaal scherm kijken. Je kinderen dit helemaal ontnemen is dus ook niet de oplossing, dit zou oorzaak 3 die eerder besproken is namelijk versterken. Beperk de schermtijd dus met maten. 

Wist je al dat een blauwlichtfilter bril oogvermoeidheid door schermtijd tegen gaat? Swipevision heeft unieke blauwlichtfilter brillen voor kinderen ontworpen. Bekijk eens het assortiment.  Bekijk hier

  • Breng je kinderen in een rustige setting voor het slapen gaan

Een rustige setting zorgt ervoor dat kinderen tot rust komen, zowel fysiek als mentaal. Door ontspannen naar bed te gaan, is de kans op slaap een stuk groter. 

  • Beschuldig je kinderen niet

Kinderen komen altijd in een testfase. Ga hier niet tegenin, straf ze niet en verplicht al helemaal niet dat ze moeten slapen. Dit zal vaak averechts werken…